Baklava
A Baklava Törökország egyik fő desszertje és a legtöbb arab és dél-balkáni országba előszeretettel fogyasztják. Általában pisztáciából, dióból vagy csokoládéból készül. A desszert világszerte fogyasztott és szeretett étel, amely majdnem mindenhol ismert.
HOZZÁVALÓK A SÜTEMÉNYHEZ:
- 18 db rétes lap
- 300 g vaj
- 400 g pisztácia/dió
- 50 g porcukor
HOZZÁVALÓK A SZIRUPHOZ:
- 250 g kristálycukor
- 200 ml víz
- ½ citrom leve
- 1 karika citrom
- 150 g méz
ELKÉSZÍTÉS:
Először egy úgy nevezett tisztított vajat készítünk el mivel egy kicsit le kell hűlnie mielőtt tudnánk használni. Az összes vajat egy kisebb lábasba megolvasztjuk majd amikor fehér hab formálódik a tetején lekanalazzuk azt. Ezután tovább melegítjük amíg karamell színűvé változik.
A pisztáciánkat vagy a diónkat ledaráljuk majd a porcukorral összekeverjük. (ha a diós verziót készítjük esetleg adhatunk hozzá egy kevés fahéjat is). Ha ezzel is megvagyunk akkor elkezdhetjük összeállítani a desszertet.
Egy tepsit először a tisztított vajunkkal bekenünk majd egy réteslapot helyezünk bele. Ezt a réteslapot megkenjük a vajjal és még egyet helyezünk rá. Ezt a rétegzési technikát folytatjuk amíg el nem érünk 9 réteslaphoz. Ennek a tetejére rátesszük a töltelékünket majd meg locsoljuk ezt is a vajjal. Ezután folytathatjuk a rétegzést. Az utolsó réteslapra rákenjünk az összes maradék vajat, majd a kívánt formára vágjuk és egy 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Amíg a baklavánk sül elkészítjük hozzá a cukor mázat. A mézet leszámítva az összes hozzávalót egy lábasba felforraljuk és kb. 10 percig hagyjuk rotyogni. Ezután hozzá adjuk a mézet elkeverjük majd lezárjuk alatta a gázt és hagyjuk kihűlni. A kész baklavára amíg meleg, ráöntjük a szirupot majd hagyjuk kihűlni és tálalhatjuk is.


