Baklava

A Baklava Törökország egyik fő desszertje és a legtöbb arab és dél-balkáni országba előszeretettel fogyasztják. Általában pisztáciából, dióból vagy csokoládéból készül. A desszert világszerte fogyasztott és szeretett étel, amely majdnem mindenhol ismert. 

HOZZÁVALÓK A SÜTEMÉNYHEZ:

  • 18 db rétes lap
  • 300 g vaj
  • 400 g pisztácia/dió
  • 50 g porcukor

HOZZÁVALÓK A SZIRUPHOZ:

  • 250 g kristálycukor
  • 200 ml víz
  • ½ citrom leve
  • 1 karika citrom
  • 150 g méz

ELKÉSZÍTÉS:

Először egy úgy nevezett tisztított vajat készítünk el mivel egy kicsit le kell hűlnie mielőtt tudnánk használni. Az összes vajat egy kisebb lábasba megolvasztjuk majd amikor fehér hab formálódik a tetején lekanalazzuk azt. Ezután tovább melegítjük amíg karamell színűvé változik. 

A pisztáciánkat vagy a diónkat ledaráljuk majd a porcukorral összekeverjük. (ha a diós verziót készítjük esetleg adhatunk hozzá egy kevés fahéjat is). Ha ezzel is megvagyunk akkor elkezdhetjük összeállítani a desszertet. 

Egy tepsit először a tisztított vajunkkal bekenünk majd egy réteslapot helyezünk bele. Ezt a réteslapot megkenjük a vajjal és még egyet helyezünk rá. Ezt a rétegzési technikát folytatjuk amíg el nem érünk 9 réteslaphoz. Ennek a tetejére rátesszük a töltelékünket majd meg locsoljuk ezt is a vajjal. Ezután folytathatjuk a rétegzést. Az utolsó réteslapra rákenjünk az összes maradék vajat, majd a kívánt formára vágjuk és egy 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Amíg a baklavánk sül elkészítjük hozzá a cukor mázat. A mézet leszámítva az összes hozzávalót egy lábasba felforraljuk és kb. 10 percig hagyjuk rotyogni. Ezután hozzá adjuk a mézet elkeverjük majd lezárjuk alatta a gázt és hagyjuk kihűlni. A kész baklavára amíg meleg, ráöntjük a szirupot majd hagyjuk kihűlni és tálalhatjuk is.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el