Lasagne 

A Lasagne a Bolognai spagetti mellett Olaszország tipikus ételei közé tartozik. Az egész világon egy elterjedt étellé vált és meg is értem, hogy miért. Nekem az egyik kedvenc főételeim közé tartozik. A Bolognai ragu, a franciáktól kölcsön vett besamel mártás, a tészta és az olasz sajtok kombinációja tökéletes harmóniát alkotnak. Egy pár trükkel pedig jobb lehet, mint a legtöbb étteremben készített Lasagne.

HOZZÁVALÓK:

  • Olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db répa
  • 1-2 szál angol zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g darált marhahús/sertéshús
  • 1 dl vörösbor
  • 2 paradicsom
  • 1 konzerv passzáttá
  • 2 ek szárított oregánó
  • 6-7 levél friss bazsalikom (szárított is megfelel)
  • 2 tk szárított rozmaring
  • 75 g vaj
  • 40 g liszt
  • 750 ml tej
  • ¼ szerecsen dió
  • Bors
  • 1 csomag lasagne tészta
  • 50 g parmezán
  • 100 g trappista

HOZZÁVALÓK A BESAMELHEZ:

  • 75 g vaj
  • 40 g liszt
  • 750 ml tej
  • ¼ szerecsen dió
  • Bors
  • 1 csomag lasagne tészta
  • 50 g parmezán
  • 100 g trappista

HOZZÁVALÓK AZ ÉTEL ÖSSZEÁLLÍTÁSÁHOZ:

  • 1 csomag lasagne tészta
  • 50 g parmezán
  • 100 g trappista

ELKÉSZÍTÉS:

Az első lépésünk a ragu elkészítése. A répát és a zellert lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk. Egy lábosba egy kevés olívaolajat hevítünk és belerakjuk a három zöldséget. Ez a három zöldség kombinációja az úgy nevezett "Sofrritto", ami sok a bolognaihoz hasonló ragu alapja. Ha a zöldségek megpuhultak és összeestek hozzá adjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát és 1-2 percig sütjük majd hozzá adjuk a darált húsunkat. A húst addig sütjük míg el nem fő az összes leve majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a zöldfűszereinket. A lángot lejjebb vesszük és hozzá adjuk a vörösbort megvárjuk míg az elfő és hozzáadjuk a paradicsomot és a konzervet is. Emellett egy pohár vizet hozzáöntünk megkavarjuk és fél órán át alacsony lángon rotyogtatjuk néha pedig megkeverjük. 

Miközben a ragunk fő elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk egy lábosba hozzá adjuk a lisztet majd egy kevés ideig sütjük. Ezután hozzáadjuk a tejet a szerecsen diót lereszelve a sót és a borsot is. Folyamatosan kevergetjük közepes lángon amíg el nem kezd puding állagúvá válni. Még egy pár percig főzzük és hagyjuk egy kicsit kihűlni. 

Ha mindennel elkészültünk akkor elkezdhetjük az étel összeállítását. Első lépésként egy tepsi (amiben elfér kettő lasagne lap vízszintesen és egy függőlegesen) alját kikenjük egy vékony réteg besamellel. Erre a rétegre rárakunk egy réteg tésztát egy réteg besamel mártást és egy réteg bolognai ragut, erre pedig megint egy réteg tésztát. Ezt ismételjük addig amíg el nem érjük a tepsi tetejét. A tetejét egy tészta és a maradék besamellel zárjuk amire rákerül a reszelt sajt. 

Ezt követve egy 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 25-30 percig sütjük vagy amíg a teteje teljesen aranybarna nem lesz. A sütőből kiszedve négyzetekre vágjuk és a tetejét pedig friss bazsalikommal díszítjük.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el