Turrón
A Turrón Spanyolország tradicionális karácsonyi édessége, akár mint Magyarországon a bejgli. Ez egy kemény cukorka, ami egy tojásfehérjén alapuló cukormáz, ami frissen pörkölt mandulával van összekeverve majd hagyva megdermedni kapjuk meg a végeredményt. Bár a fogaknak nem a legjobb talán az egyik legjobb édesség amit kóstoltam és a következő karácsonyra érdemes elkészíteni.
HOZZÁVALÓK:
- 200 g cukor
- 200 g méz
- 1 tojás fehérje
- 300 g hámozott mandula
ELKÉSZÍTÉS:
Először a mandulák pirításával kezdünk. Egy hideg sütőbe a mandulánkat egy tepsire szórva helyezzük be, majd állítsuk be a sütőt 180 fokra. A mandulákat néha meg fordítjuk, majd, amikor már aranybarna színük lesz kivesszük őket a sütőből.
Ezután a mézet és a cukrot egy lábasba helyezzük és alacsony-közepes lángon felforraljuk. Amíg a méz és a cukor egy mázzá változik a tojás fehérjét kemény habbá verjük.
Keverés közbe lassan hozzáadjuk a cukor mázunkat majd, amikor már benne van az összes vissza helyezzük a lábásba és alacsony lángon 15-20 percig főzzük folyamatos kavargatás mellett. A főzési idő eltérő lehet, de onnan tudhatjuk, hogy készen van-e a cukorka, ha egy pálcika végét belemártjuk és egyből hideg vízbe helyezzük. Ha a cukorka megkeményült és roppanós akkor készen van.
Ekkor belekeverjük a mandulát, és elzárjuk alatta a gázt. Az édességet egy sütőpapírral bélelt edénybe helyezzük és hagyjuk megdermedni.
Készen is van a turrón viszont bárhova tesszük legyen alatta sütőpapír mivel nagyon könnyen oda ragadhat bármihez. Jó étvágyat!