Sushi
A sushi egy tradicionális japán étel, amely ecetes rizsből, friss halból, tengeri herkentyűkből és zöldségekből készül. Az egyik legismertebb típusa a nigiri, valamint a maki. Bár Japánból származik, ma már világszerte népszerű, különösen az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában.
HOZZÁVALÓK A SUSHI RIZSHEZ:
- 3 csésze sushi rizs
- 3 csésze víz
- 50 ml rizsecet
- 2 ek cukor
- 2 tk só
HOZZÁVALÓK A TÖLTELÉKEKHEZ:
- 1 szelet nyersen fogyasztható lazac
- 200 g surimi sticks
- 4 alga lap
- ¼ kígyóuborka
- 2 ek majonéz
- 2 tk siracha szósz
HOZZÁVALÓK A TÁLALÁSHOZ:
- wasabi
- szójaszósz
- sushi gyömbér
ELKÉSZÍTÉS:
Kezdésként a rizst készítjük el. Vízzel átmossuk addig amíg a víz, amit leöntünk róla tiszta nem lesz. Ezt követően kb. fél órára tovább áztatjuk, majd egy lábosba helyezzük a 3 csésze vízzel, felforraljuk majd letakarjuk és minimum lángon addig főzzük amíg a rizs fel nem szívja az összes vizet. Amíg a rizsünk fő, elkészítjük a fűszerecetet. Egy kisebb lábosba beleöntjük a rizsecetet, a sót és a cukrot. Felforraljuk és félre tesszük hűlni. Ha kész a rizsünk akkor egy tálcára helyezzük hozzáadjuk a fűszerecetet majd minél vékonyabbra terítjük és félre tesszük kb. fél órára.
Ez alatt az idő alatt pedig előkészítjük a töltelékeket. A sushinak nagyon sok változata van, és majdnem azt tesz bele az ember, amit csak szeretne. Én most talán a legegyszerűbb és alapvetőbbeket készítettem el.
A lazacunkat vékony hosszúkás szeletekre vágjuk. A surimi sticks vagy másnéven "imitation crab" egy sokak számára ismeretlen alapanyag bár a legtöbb nagyobb élelmiszer boltban kapható és nagyon finom is. Ezeket a kis hengereket kicsomagoljuk hozzájuk adjuk a majonézt és a siracha szószt és egy villával összekavarjuk. Amint elkezdjük a villával összekavarni a hengerek elkezdenek majd szétjönni nagyon kicsi szálakra. Az uborkát hasonló bár kicsit vastagabb szálakra vágjuk és el is készültünk.
Egy algalapot előveszünk és egy kevés olajjal bekenjük a kezünket. Meg fogunk egy maréknyi rizst és egy hengert gyúrunk belőle. Az algalapon pedig először egy vízszintes vonalat csinálunk a rizzsel majd közel a végéig lehúzzuk a rizst egy nagyon kicsit helyet hagyva mindkét végén a lapnak.
Belehelyezzük az általunk választott tölteléket majd feltekerjük. Ha van egy úgynevezett bambusz tekerőnk az sokat segít bár meg lehet oldani anélkül is. Ha feltekertük kb. 4 cm vastag karikákat vágunk és kész is van a makink.
A második sushi féle a nigiri, ami talán a legegyszerűbb mind közül. Egy falatnyi rizst a kezünkbe henger alakúra formázunk. A rizsre egy pötty wasabit helyezünk és a tetejére pedig egy szelet hal kerül, általában lazac.
Ha elkészültünk mind a 4 makival és a maradék rizst pedig felhasználtuk nigirik elkészítésére, egy kevés szójaszósszal wasabival és sushi gyömbérrel tálaljuk.