Empanada

Az Empanada egy, egész Dél-Amerikában ismert "street food". Az étel egy kelt tésztába töltött általában húsos töltelék. Ezt a húsos tölteléket amire szeretnénk kicserélhetjük és annak megfelelően a tésztáját is egy kicsit át ízesíthetjük. Én most két féle töltelék variációt készítettem el, egy hagyományosabbat marhahússal és egy édes, almás pités variációt, ami egy tökéletes desszert lehet.

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

  • 0,5 kg liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 tk száraz élesztő
  • 1 db tojás a tészta megkenéséhez

HOZZÁVALÓK A HÚSOS TÖLTELÉKHEZ:

  • olaj
  • 1-2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 jalapeño
  • 1 kaliforniai paprika
  • 0,5 kg darált marhahús
  • 2 tk szárított chipotle chili
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk piros paprika
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk tabasco szósz
  • Bors

HOZZÁVALÓK AZ ALMÁS TÖLTELÉKHEZ:

  • 3 alma (kb. 700 g)
  • 70 g vaj
  • 3-4 tk cukor (az alma édességétől is függ)
  • fahéj 2 tk

A TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:

A lisztet először átszitáljuk egy tálba, így elkerelülve a csomók kialakulását. Hozzáadjuk a liszthez a sót, az élesztőt és a fűszerpaprikát majd összekeverjük őket. Beleöntjük a vizet és az olívaolajat. (segít, ha először csinálunk egy kis mélyedést, amibe beleönthetjük). Kézzel vagy robotgéppel kb. 15 percig dagasztjuk amíg egy nyúlós tésztát nem kapunk. Egy golyóvá formázzuk, letakarjuk és 1 óráig hagyjuk egy langyos helyen kelni vagy amíg meg nem kétszereződik a mérete. 

A tésztánkat 12 részre osztjuk és először kis golyókat formázunk belőlük. Ezeket a golyókat kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra. Ezeknek a korongoknak a közepébe helyezünk 2 evőkanálnyi tölteléket. A korongok szélét egy kevés vízzel bekenjük, félbe hajtjuk őket és egy villa segítségével lenyomkodjuk őket. Ha szeretnénk egy kicsit flancos kinézetet adni az empanádáinknak akkor miután félbe hajtottuk elkezdünk egy új vastagságnyi darabokat egymásra csipkedni, így kapva egy spirált a batyunk szélén. 

A HÚSOS TÖLTELÉK 

ELKÉSZÍTÉS:

Egy serpenyőben olajat hevítünk. Hozzáadjuk a finomra aprított vöröshagymát és a karikákra vágott fokhagymát. Miután a hagymák egy kicsit megpirultak hozzáadjuk a paprikákat és közepes lángon sütjük amíg a paprikák el nem kezdenek egy kicsit megpuhulni. Ezután hozzá adjuk a chipotle chilit, hogy kiengedje magából a füstös és a pikáns ízét. Hozzáadjuk a darált húst és megpirítjuk. Ha elfőtt a hús levének nagy része hozzáadjuk a fűszereinket és ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Kb. 10 percig hagyjuk rotyogni és utána hozzáadjuk a tabasco szószt. (Mielőtt a tabasco szószt beleraknánk mindenképp kóstoljuk meg mivel nagyon sok ember nem szereti az ízét és emellett eléggé csípős is. Ha esetleg nem szeretnék belerakni akkor a savasságot lime-mal lehet helyettesíteni). A ragut egy pár percig főzzük majd egy kicsit hagyjuk kihűlni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. 

AZ ALMÁS TÖLTELÉK 

ELKÉSZÍTÉS:

Az almákat meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A vajat egy serpenyőben egy megbarnítjuk és hozzá adjuk az almákat. Miután az alma egy kicsit megfonnyadt és kifőtte a levét hozzá adjuk a cukrot és a fahéjat. Az almát addig főzzük amíg az alma leve el nem fő és meg nem karamellizálódik a cukor.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el