Butter Chicken
Az indiai konyha bár sokaknak túl fűszeres ez az étel egy tökéletes bevezető ebbe a kulináris világba. Ez a fogás tartalmazza a minden napi indiai fűszereket, amik a tejszín és a vaj kombinációval nem túl erősek, egy krémes szószt formálnak a paradicsom és a kesudió segítségével.
HOZZÁVALÓK:
- Olaj
- 75 g vaj
- 2 lila hagyma
- 3 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 g gyömbér
- 70 g kesudió
- 2,5 dl víz
- 1 dl tejszín
- 500 g csirkemell
- 2 ek görög joghurt
- 2 tk őrölt kömény
- 4 tk garam masala
- 4 tk piros paprika
- 2 tk chili cayenne (vagy más csípős)
- Só
- Bors
- Fél citrom leve
- Koriander (tálaláshoz)
ELKÉSZÍTÉS:
Először elkészítjük a csirke marinádját. A fokhagymát és a gyömbért lereszeljük vagy egy mozsárba egy pasztát készítünk belőlük.
Ezután a csirkemellet felkockázzuk és egy tálba rakjuk a görög joghurttal, a fűszereinkkel és a pasztánk felével. Jól össze keverjük majd forró olajon aranybarnára sütjük. Amíg a csirke sül felvágjuk a lilahagymát és a paradicsomot.
Ha a csirke megsült a kiszedjük őket egy tálba majd ugyanabba a serpenyőbe a vajunk felén a lila hagymát megpuhítjuk. A hagymához hozzá adjuk a pasztánk másik felét és a paradicsomot is. Ha a paradicsom elkezdte kiereszteni a levét hozzá adjuk a maradék fűszereket, majd egy pár percig még főzzük, hozzáadjuk a kesudiót és a vizet.
A serpenyő tartalmát egy turmix gépbe töltjük és addig turmixoljuk amíg egy krém nem lesz belőle. A krémünket a csirkével együtt vissza rakjuk a serpenyőnkbe és hozzá adjuk a tejszínt és a maradék vajat. Egy pár percig még hagyjuk rotyogni, és tálalhatunk is.
Rizzsel vagy Naan kenyérrel szokták fogyasztani, a tetejét pedig egy kevés aprított korianderrel megszórni.