Sheperd's Pie
A Shepherd's Pie egy hagyományos brit és ír egytálétel, amely darálthúsból (általában bárányból), zöldségekből és fűszerekből készül, majd krémes burgonyapürével borítják és sütőben aranybarnára sütik. Az étel eredete a 18. századra nyúlik vissza, amikor a vidéki háztartások a maradék hús felhasználására készítették. Bár klasszikusan bárányhúsból készül, a marhahúsból is gyakran készítik.
HOZZÁVALÓK:
- olívaolaj
- 750 g darált marhahús/bárányhús
- 2 vöröshagyma
- 2 répa
- 2 szál angol zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek sűrített paradicsom
- 400 ml vörös bor
- Pár szál rozmaring
- Pár szál kakukkfű
- 2 ek worchester szósz
- 40 g fagyasztott borsó
- 700 ml csirke alaplé (leves kockából is megfelel)
- 7 db közepes krumpli
- 150 g vaj
- 100 ml tej
- 1 tojás sárgája
- 50g cheddar sajt (a tetejére)
- Só
- Bors
HOZZÁVALÓK A KRUMPLIPÜRÉHEZ:
- 7 db közepes krumpli
- 150 g vaj
- 100 ml tej
- 1 tojás sárgája
- 50g cheddar sajt (a tetejére)
ELKÉSZÍTÉS:
A lábosunkban először olajat hevítünk és lepirítjuk benne a darált húst, majd félre tesszük. Ugyanebbe a lábosba lepirítjuk a zöldségeket, amiket nagyon apróra vágtunk vagy lereszeltünk. Ha zöldségek megpuhultak akkor hozzá adjuk a szintén felaprított fokhagymát és a sűrített paradicsomot. Egy pár perc után vissza adjuk hozzá a húst, megsózzuk, összekötözve a rozmaringot és a kakukkfüvet is belerakjuk, majd leöntjük a vörös borral. Addig főzzük míg kb. a felére redukálódik. Ezután pedig hozzá öntjük az alaplevünket. Ezt közel egy óráig hagyjuk alacsony lángon néha megkeverve rotyogni.
Amíg pedig a ragunk fő elkészítjük a tetejére kerülő krumpli pürét. A krumplikat megfőzzük és összetörjük őket. Hozzáadjuk a vajat és addig keverjük amíg el nem tűnik benne az összes. Ezt követően bele öntjük a tejet és a tojássárgáját. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és egy habzsákba töltjük.
Ha már majdnem készen van a ragunk, hozzá rakjuk a fagyasztott borsónkat. 4-5 percig főzzük majd egy tepsibe helyezzük.
A habzsákból rányomjuk a ragu tetejére a krumplipürénket és ráreszeljük a sajtot. 200 fokos sütőbe tesszük 20-25 percre. Ha a teteje aranybarnára sült kivesszük a sütőből és négyzetekre vágva tálaljuk egy hideg ír sör mellett.


