Gyros
A görög gyros egy népszerű street food étel, amely fűszeres, nyárson sült húsból, friss zöldségekből, tzatziki szószból és pita kenyérből áll. Az étel neve a görög "gyrí̱zo̱" szóból ered, ami "forogni" jelent, utalva a függőleges grillen lassan forgó húshengerekre. Bár Görögország az otthona, ma már világszerte elterjedt, és sok ország saját verzióját készíti. Ez a laktató és ízletes étel a mediterrán konyha egyik legismertebb fogása.
HOZZÁVALÓK A SAVANYÍTOTT HAGYMÁHOZ:
- 1 fej lilahagyma
- 3 dl víz
- 2 ek ecet
- 6-7 db koriander mag
- 6-7 db egész bors
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szár kapor
HOZZÁVALÓK A PITÁHOZ:
- 380 g liszt
- 240 ml langyos víz
- 1 tk cukor
- 1 csomag(7g) száraz élesztő
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk só
HOZZÁVALÓK A CSIRKÉHEZ:
- 800 g csirkecomb filé
- 5 ek görög joghurt
- 6 tk gyros fűszerkeverék
- 2 tk kömény
- fél citrom leve
HOZZÁVALÓK A TZATZIKIHEZ:
- ½ kígyóuborka
- 3 ek görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- Só
- Bors
- Kapor (opcionális)
HOZZÁVALÓK EZEN KÍVÜL:
- 3 nagyobb krumpli
- Olaj (a krumpli sütéséhez)
- 2 nagyobb paradicsom
ELKÉSZÍTÉS:
Elsőként a savanyított hagymát készítjük el mivel annak minimum kell egy pár óra, de a legjobb, ha akár egy napig is hagyjuk állni. A lilahagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk (akár használhatunk egy zöldség hámozót is). Ha felvágtuk a hagymát, egy lábosba a vizet, az ecetet és a fűszereket felforraljuk. A fokhagymát a kaprot és a hagymát egy befőttes üvegbe helyezzük majd, ha az ecetes levünk felforrt akkor ráöntjük. Egy hűvös helyen tároljuk akár több hétig is.
A következő lépés a pita elkészítése. A hozzá valókat összekavarjuk, majd egy tésztát gyúrunk belőle, amit egy konyha ruhával lefedünk és kb. egy órára egy langyos helyen tároljuk amíg meg nem duplázódik a mérete.
A hús a szíve lelke ennek az ételnek, mégis nagyon egyszerű. Csak összekeverjük a joghurttal a citrommal és a fűszerkeverékkel, majd 10-15 percig hagyjuk marinálódni. Ha szeretnénk akkor csak szimplán egy serpenyőbe kisüthetjük őket vagy ha autentikusabban szeretnénk elkészíteni akkor egy nyársra szúrjuk a húst ezt a nyársat pedig egy fél hagymába szúrva a sütőbe helyezve 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Miközben a csirke sül a krumplikat gyufa alakúra vágjuk, lemossuk és egy papír törlővel szárazra törölgetjük. Ezt követően pedig forró olajba ropogósra sütjük és amint kivettük őket az olajból megsózzuk.
A pita tésztáját 8 részre osztjuk és kb. 2 cm vastagra nyújtjuk őket. Egy száraz és forró serpenyőbe helyezve pedig készre sütjük őket.
A tzatzikihez az uborkát lereszeljük és megsózzuk. Egy pár perc múlva pedig kinyomjuk belőle az összes nedvességet. Hozzáadjuk a görög joghurtot, az összenyomott fokhagymát, a sót, a borsot és ha szeretnénk a kaprot.
Ha mindennel készen vagyunk akkor a pitánkat középen egy csíkba megkenjük a tzatzikivel rátesszük a kisebb darabokra vágott gyros húst majd végül rátesszük a sültkrumplit a paradicsom karikákat és a savanyított hagymát. Félbe hajtjuk és egy darab sűtőpapírba csavarva (újság papír helyett) tálaljuk.