Hamburger 

Ha valaki Amerika kulináris világáról beszél, akkor az egyik első dolog, ami eszünkbe jut az a hamburger, legyen az gyorsétel vagy hagyományos formában. Ebben a receptben egy házi hagyma lekvárral turbóztam fel egy átlagos hamburgert. A hagyma lekvár Amerika füstös ízeit adja át, amit a lila hagyma kiegyensúlyoz az édességével. Emellett készítettem még egy hamburgerszószt, ami bármelyik hamburgerhez tökéletes.

HOZZÁVALÓK A LILAHAGYMA  LEKVÁRHOZ:

  • 125 g bacon
  • 2 lila hagyma
  • 25 g vaj
  • Bors
  • ½ tk chipotle chili
  • ½ ek szójaszósz
  • 3 tk worchester szósz
  • 3 tk barnacukor
  • ½ dl víz

HOZZÁVALÓK A HAMBURGERHEZ:

  • 4 db hamburger buci
  • 60 dkg darált marhahús
  • 4 szelet amerikai/lapka sajt
  • Bors 

HOZZÁVALÓK A 

SZÓSZHOZ:

  • 1 db csemege uborka
  • 4 ek majonéz
  • 2 tk mustár
  • 2 ek ketchup
  • 2-3 csepp tabasco szósz

ELKÉSZÍTÉS:

A hamburger elkészítését a szósszal kezdjük. A csemege uborkát felaprítjuk majd a majonézzel, a mustárral, a ketchuppal és egy kevés uborka lével egy tálba tesszük és összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk és hozzáadjuk a tabasco szószt.

Ha a szósszal elkészültünk elkészítjük a baconös lilahagyma dzsemünket. Először egy serpenyőben lepirítjuk a kis drabokra vágott bacont. A kész bacont kiszedjük a serpenyőből a zsírjához pedig egy kevés vajat adunk és rárakjuk a vékonyra szeletelt lilahagymát. Egyből megsózzuk és borsozzuk hozzáaadjuk a vizet és lefedjük. Amikor már teljesen összeesett és megkaramellizálódott a hagyma hozzáadjuk az összes fűszerünket és a worchester szószunkat. Vissza rakjuk bele a baconünket és készen is van. 

A marhahúsból 15 dkg-os golyókat készítünk. Egyszere csak egyet készítve egy forró serpenyőbe kevés olajjal, helyezzük a golyót majd egy tányér és egy darab sütőpapír segítségével szétlapítjuk, bőven sózzuk és borsozzuk. 2-3 perc után megfordítjuk ezt az oldalát is sózzuk borsozzuk majd ráhelyezünk egy darab lapka vagy másnéven amerikai sajtot. Egy kevés vizet rakunk a húspogácsa mellé és letakarjuk a serpenyőt így biztosítva azt, hogy megolvad a sajt mire a hús megsül. 

A bucikat megpirítjuk megkenjük egy evőkanálnyi szósszal mindkét oldalát. Az aljára először ráhelyezzük a húspogácsát majd erre pedig a hagyma lekvárunkat. Sült krumplival, vagy csak magába találjuk. Jó étvágyat!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el