Hamburger
Ha valaki Amerika kulináris világáról beszél, akkor az egyik első dolog, ami eszünkbe jut az a hamburger, legyen az gyorsétel vagy hagyományos formában. Ebben a receptben egy házi hagyma lekvárral turbóztam fel egy átlagos hamburgert. A hagyma lekvár Amerika füstös ízeit adja át, amit a lila hagyma kiegyensúlyoz az édességével. Emellett készítettem még egy hamburgerszószt, ami bármelyik hamburgerhez tökéletes.
HOZZÁVALÓK A LILAHAGYMA LEKVÁRHOZ:
- 125 g bacon
- 2 lila hagyma
- 25 g vaj
- Só
- Bors
- ½ tk chipotle chili
- ½ ek szójaszósz
- 3 tk worchester szósz
- 3 tk barnacukor
- ½ dl víz
HOZZÁVALÓK A HAMBURGERHEZ:
- 4 db hamburger buci
- 60 dkg darált marhahús
- 4 szelet amerikai/lapka sajt
- Só
- Bors
HOZZÁVALÓK A
SZÓSZHOZ:
- 1 db csemege uborka
- 4 ek majonéz
- 2 tk mustár
- 2 ek ketchup
- 2-3 csepp tabasco szósz
ELKÉSZÍTÉS:
A hamburger elkészítését a szósszal kezdjük. A csemege uborkát felaprítjuk majd a majonézzel, a mustárral, a ketchuppal és egy kevés uborka lével egy tálba tesszük és összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk és hozzáadjuk a tabasco szószt.
Ha a szósszal elkészültünk elkészítjük a baconös lilahagyma dzsemünket. Először egy serpenyőben lepirítjuk a kis drabokra vágott bacont. A kész bacont kiszedjük a serpenyőből a zsírjához pedig egy kevés vajat adunk és rárakjuk a vékonyra szeletelt lilahagymát. Egyből megsózzuk és borsozzuk hozzáaadjuk a vizet és lefedjük. Amikor már teljesen összeesett és megkaramellizálódott a hagyma hozzáadjuk az összes fűszerünket és a worchester szószunkat. Vissza rakjuk bele a baconünket és készen is van.
A marhahúsból 15 dkg-os golyókat készítünk. Egyszere csak egyet készítve egy forró serpenyőbe kevés olajjal, helyezzük a golyót majd egy tányér és egy darab sütőpapír segítségével szétlapítjuk, bőven sózzuk és borsozzuk. 2-3 perc után megfordítjuk ezt az oldalát is sózzuk borsozzuk majd ráhelyezünk egy darab lapka vagy másnéven amerikai sajtot. Egy kevés vizet rakunk a húspogácsa mellé és letakarjuk a serpenyőt így biztosítva azt, hogy megolvad a sajt mire a hús megsül.
A bucikat megpirítjuk megkenjük egy evőkanálnyi szósszal mindkét oldalát. Az aljára először ráhelyezzük a húspogácsát majd erre pedig a hagyma lekvárunkat. Sült krumplival, vagy csak magába találjuk. Jó étvágyat!