Töltött káposzta 

Töltött káposzta nélkül Magyarországon nem létezik karácsony, ez az étel az egyik legalapvetőbb ünnepi fogás. A savanyú káposzta a füstölt húsok és a füstölt paprika, igazán átadja a magyar ízvilágot. Sokan sokkal nehezebbnek gondolják az elkészítését, mint ami valójában, bár idő igényes nem kell hozzá a konyha mesterének lenned. A balkán országokban is előszeretettel fogyasztják bár egy kicsit másképp készítik, mint ahogy Magyarországon. 

HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 12 db káposzta levél
  • 80 dkg sertés darálthús
  • 40 dkg füstölt oldalas
  • 10 dkg kolbász
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 12 dkg rizs
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • só és bors
  • 1 ek sertészsír
  • 1 ek liszt 

ELKÉSZÍTÉS:

A füstölt húst már előző nap beáztatjuk. Másnap feltesszük főni, és attól függően, hogy milyen típusú húsról van szó, körülbelül egy–másfél órán át főzzük, amíg félig megpuhul. (a főző lére még szükség lesz, úgyhogy azt ne öntsük ki). 

Közben a rizst megfőzzük félpuhára, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát átöblítjük, hogy ne legyen túl savanyú, és félretesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát kockára daraboljuk. A szalonnát lassú tűzön kiolvasztjuk, a kisült pörcöket kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon a hagymát üvegesre dinszteljük. Egy nagyobb keverőtálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a főtt rizst, a megpirított hagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, valamint sót, borsot és fűszerpaprikát ízlés szerint. Egy kevés vizet is öntünk hozzá körülbelül fél decit. Az egészet alaposan összedolgozzuk. A masszát tizenkét egyenlő részre osztjuk, így biztosítva, hogy minden töltelék azonos méretű legyen. 

A káposztaleveleket átnézzük, és ha túl vastag, kemény torzsájuk van, azt kivágjuk, vagy egy húsklopfolóval kissé megpuhítjuk őket. A töltelékeket a levelek közepére helyezzük, majd a levelet előbb alulról és felülről hajtjuk rá, aztán oldalról is betakarjuk, végül szorosan feltekerjük – de nem annyira, hogy szétrepedjen főzés közben. 

Egy nagyobb fazék alját kibéleljük egy réteg savanyú káposztával. Erre kerülnek az első töltelékek, néhány karika kolbász és pár darab füstölt oldalas. Ezt a sorrendet ismételjük: káposzta, töltelék, hús, kolbász, míg minden hozzávaló a fazékba nem kerül. A legfelső réteg mindig káposzta legyen, és minden szint közé szórhatunk néhány babérlevelet is. Az egészet felöntjük annyi lével(amiben a füstölt hús főtt), amennyi éppen ellepi. A fazekat lefedve, közepes lángon főzzük körülbelül két órán át. Ha elkészült, kicsit pihentetjük, majd óvatosan kiszedjük a töltelékeket. 

A visszamaradt káposztát berántjuk. Egy kis zsírt felmelegítünk, belekeverünk egy evőkanál lisztet és egy kevés pirospaprikát, majd vízzel simára keverjük, amíg sűrű mártást nem kapunk. Ezt a káposztára öntjük, és alaposan összeforgatjuk. 

Tálaláskor alulra kerül a szaftos aprókáposzta, ráhelyezzük a töltelékeket, mellé tesszük a főtt oldalas darabokat és a kolbászt. Végül pedig egy bő kanál tejföllel és egy friss szelet kenyérrel tálaljuk. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el